La data de 16 ianuarie 2018 reprezentanții ANIM au participat la dezbateriile  publice asupra proiectului Legii pentru modificarea și completarea Legii 139 din 2 iulie 2010, cu privire la dreptul de autor și drepturile conexe, organizată de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală.  Cu participarea titularilor de drepturi ( autori, interpreți, producători de videograme și producători de fonograme)  și reprezentanții  ai Organizațiilor de Gestiune Colectivă din țara noastră.

De menționat, că modificările propuse de către  instituția de resort, sunt direcționate  spre  un nivel mai transparent și mai optim  ce vizeză domeniul dreptul de autor și drepturile conexe.

 

Reprezentanții ANIM au participat la Follow-up :  “Industrii creative : de la idee la business”

Agenția  de Stat pentru Proprietatea Intelectuală  ( AGEPI) în parteneriat cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării al RM, a organizat un Follow-up cu genericul “Industrii creative: de la idee la business”. Scopul evenimentului fiind  promovarea industriilor creative și evidențierea soluțiilor care ar determina creșterea economică în acest domeniu.

Speakerii acestui eveniment au fost :

  • Arnold Vahrewald, expert internațional în domeniul proprietății intelectuale;
  • Olga Radu, președintele Asociației Companiilor din Industriile Creative;
  • Iurie Bădicu, compozitor, producător şi critic musical;
  • Vlad Costandoi, Director Sens Music, președintele Asociației Naționale a Industriei Muzicale;
  • Daniela Burlaca, actriță, regizor și membru fondator la Teatrul „Studio Geneza Art”;
  • Alexandrin Buraga, arhitect, antreprenor;
  • Dumitru Talmazan, specialist Digital comunicare, precum și Lilia Bolocan, Director general  AGEPI și Andrei Chistol, secretar de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Vorbind despre potențialul substanțial al acestui sector din propria experiență și despre importanța promovării și susținerii a domeniului industriilor creative din Republica Moldova.

Menționăm, că în ultimii ani  industriile creative din Republica Moldova au saltat semnificativ.Întrevedere dintre reprezentanții ANIM și directorul SFS

Reprezentanții A.O. “Asociația Națională a Industriei Muzicale din Republica Moldova” (ANIM) au participat la o întrevedere cu Directorul Serviciul Fiscal de Stat, Serghei Pușcuța.

Discuțiile s-au centrat pe  subiecte ce țin de domeniul artei, în special a artei muzicale, precum: modalități de conformare a contribuabililor din segmentul de artă, procedeu de estimare a veniturilor acestora, adaptarea retroactivă, perioada, modalitatea, precum și perioada de funcționare a patentei.

Urmare a acestei întrevederi subiecții ANIM, au beneficiat de un set de recomandări privind conformarea contribuabililor care prestează servicii în domeniul artistic, axându-se pe beneficiile și oportunitățile acestui proces.

Beneficiarii la rândul lor au intervenit cu recomandări din domeniu, precum și propuneri spre beneficiul reprezentanților industriei muzicale. De comun acord s-a stabilit  crearea unui proiect de lege privind funcționarea industriei musicale în Republica Moldova.